Waarom dit bijzondere project?

VRIENDSCHAP: DE FAMILIE DIE JE ZELF SAMENSTELT!

Niet iedereen heeft familie. Ik ook niet en dat gemis voel ik al mijn hele leven. Zonder vrienden sta ik dus alleen in de wereld.

Massaal duiken we op social media om ons leven te delen of om aandacht en bevestiging te zoeken. Maar veel mensen ervaren steeds meer dat het niet leidt tot echte verbondenheid en zelfs een verarming van contact voortbrengt. In het openbaar vervoer of op terrassen staren we naar ons telefoonscherm en hebben steeds minder oog voor de omgeving en medemens. Eenzaamheid is een groeiend virus, zowel bij jongeren als ouderen. Het blijkt soms een grote stap om aan te geven wat we echt zouden willen.

Als we een nieuw huis willen, gaan we op onderzoek uit en bekijken diverse objecten. Als we een nieuwe of andere baan willen, solliciteren wij en gaan op kennismakingsgesprek. Als we een partner willen, zetten wij onze oproep op een datingsite en gaan daten.

Maar stel dat je heel graag een nieuwe vriendschapsfamilie wil bouwen? Hoe pak je dat dan aan? Laat je het over aan toeval of hoop je dat het vanzelf gebeurt?

Die vragen stelde ik mijzelf en ik kwam tot de conclusie dat vriendschap zoveel waarde voor mij heeft, dat ik er een belangrijk project van wil maken. HET VRIENDSCHAPSPROJECT.

Waarom? Om het de aandacht te geven die het verdient en nodig heeft. Om de slagingskans te vergroten, stel ik een helder doel. En dat doel is: elke week streef ik naar één live ontmoeting met iemand die zich aangesproken voelt tot het project en ook graag een nieuwe vriendschap wil bouwen. Daarnaast vind ik het belangrijk om mijn wens eerlijk uit te spreken en mij kwetsbaar op te stellen. Mijn vriendschappen vormen al mijn hele leven ‘de familie van mijn hart’. Ze geven mij steun, plezier, voeding en verbondenheid. Zonder hen zou ik verdorren en vereenzamen.

Inmiddels ben ik in de middenjaren aanbeland, 53 zomers, en mijn behoeften en focus zijn veranderd. Het blijkt niet vanzelfsprekend dat er zomaar nieuwe mensen verschijnen die passen. Soms helpt het om wensen concreet uit te spreken en er ook naar te handelen. Dus bij deze mijn actie. Waardevolle vriendschappen zijn onmisbare juweeltjes die ik koester.

Het lijkt mij enorm leuk om jou te ontmoeten, indien je je herkent in wat ik schrijf. Elke ontmoeting zal ik in een wekelijkse blog aandacht geven, zonder daarbij onze privacy te schenden of gevoelige details prijs te geven. Ik wil de waarde en rijkdom van vriendschap graag in een liefdevol licht plaatsen en de blijheid die het kan brengen recht doen. De blogs plaats ik als aanmoediging voor de lezer die er wellicht inspiratie uit kan putten. Een familie bouwen kun je zelf. Isolement en eenzaamheid zijn ook te doorbreken,  indien je actie onderneemt en tevens merkt dat je niet alleen staat.  

Ik hoop na het project, in ieder geval zes nieuwe gezinsleden voor mijn vriendschapsfamilie te mogen begroeten. En hopelijk zijn we beide een prachtige ontmoeting rijker. Als mooie afsluiting nodig ik iedereen op 23 september 2018 uit voor een VRIENDSCHAPSREÜNIE in Amsterdam, zodat jullie elkaar ook kunnen ontmoeten.

Ik zie uit naar je reactie!

Initiator VRIENDSCHAPSPROJECT.

BannerVriendschapsproject